تابلوی «بحث و جدل در مناسک آیینی» که در فارسی توسط اقای مرتضی حسینی نویسنده کتاب نقاشان بزرگ به توحید ترجمه شده است تابلویی است به سبک فرسک (تابلویی که روی دیوار کشیده شده است) و به سفارش پاپ یولیوس دوم کشیده شده است و از نظر نمادین بسیار جای بحث و بررسی دارد.
itle=Disputation of the Sacrament
artist=Raphael
year=1509-1510
type=Fresco
height=500
width=770
city=Vatican City
museum=Apostolic Palace
این تابلو جهت تزیین دیوارهای تالار سیناتورا در کاخ پاپ به همراه 3 تابلوی دیگر که نامهای آنان «مدرسه آتن» …»پارناس» و «کاردینال ویرتوس» میباشد کشیده شده است.
تصور کنید چه هیجان انگیز است در میان این تالار با ارزش ایستادن!!
در این تابلو نقاش تصویری از زمین و اسمان را کشیده است که مسیح را احاطه کرده اند . در سمت چپ او مریم مقدس و در سمت راست او یحیای تعمید دهنده قرار دارد…بد نیست در اینجا یادآوری کنم که در تابلوی بانوی صخره ها که در همین وبلاگ تفسیر شده یحیا باز هم همراه با صلیب کشیده شده و این شباهت قابل توجه است..(بعضی از دوستان استدلال کردن که صلیب باید دست مسیح باشد). همچنین در ردیف بزرگان کنار مسیح موسی..یعقوب و آدم تصویر شده اند.در تفسیری دیگر آمده است که تصاویر حواریون است..خداوند در بالای سر مسیح در حالی که جام جهان بین را در دست دارد و در حال حکمرانی تصویر شده است.
اگر این فرسک زیبا را با خطی عمودی دروسط قطع کنیم در فواصل خط 4 دایره کشیده شده است که دایره اول نماد خداوند است.دایره دوم به صورتی بزرگ و مشعشع در پشت سر عیسی قرار دارد که در زیر پایش پرنده ای که نشان آزادی و صلح است در دایره سوم در حال پرواز است.در کنار این پرنده 4 فرشته 4 انجیل مقدس را حمل میکنند.(اناجیل اربعه).
در قسمت پایین پس منظره ای زمینی قرار دارد که در آن اسقف ها و دانشمندان و دین شناسان دور تا دور میزی قرار گرفته اند که روی آن دایره چهارم که نمادی از مراسم عشای ربانی است قرار دارد..این افراد در حال بحث روی این مراسم هستند(اسم اصلی تابلو را نگاه کنید)
اگر دقت کنید میبینید که افراد در پله های منتهی به میز قرار دارند که نماد سیر تعالی انسان به صورت پله پله از دنیا و در نهایت پرواز به اسمانها میباشد.
در پایین پاپ سیکستوس 4 را با لباس طلایی و در پشت سر او دانته آلیگری را میبینیم.که با لباس قرمز پوشانده شده است و نماد بزرگی و اهمیت نویسنده میباشد.و در نهایت در سمت چپ فرد طاس و بیمویی که روی نرده خم شده وصورتش را برگردانده همان نقاش معروف ما رافایل است.
در خاتمه بد نیست نماد یکی از گروه های موسیقی آزادی خواه به نام Dispute که نماد خود را الهام گرفته از این تابلو ساخته اند را ببینیم..همانطور که میبینید آنها مسیحیت را عامل خونهای ریخته شده بسیار ی میدانند..به هر حال صرف نظر از مسایل عقیدتی ببینید.
ودر نهایت تصویر این تابلو در واتیکان
————————————————————————————-
منابع
1)نقاشان بزرگ اثر مرتضی حسینی
3)http://www.wga.hu/frames-e.html?/html/r/raphael/4stanze/1segnatu/2/disputa1.html
4)http://nibiryukov.narod.ru/nb_pinacoteca/nbe_pinacoteca_artists_raphael.htm
5)http://dic.academic.ru/dic.nsf/enwiki/3794496
6)http://www.pbase.com/andrys/image/62100149
7)http://fr.wikipedia.org/wiki/La_Dispute_du_Saint-Sacrement_(Rapha%C3%ABl)
آگوست 21, 2009 @ 17:46:25
به به عجب انتخاب خوبی منم کلی مطلب دارم که میتونم به این توضیحات اضافه کنم در پست بعدیم میخوام راجع به کلیسای سنت پتر روم(واتیکن) بنویسم که این اتاق هم اتاق کار و مطالعهٔ پاپ در قصرش هست و این اتاق به خصوص با آثار رافائل، نامی جهانی داره. پاپی که سفارش این نقاشیهای دیواری (فرسک) میده، یولیوس ۲ هست که سیاست جدیدی پیش میگیره و میخواد به نحو جدیدی مسیحیت (کلیسای رومی) رو در سراسر دنیا بر ضد رفورم جدید پروتستانها گسترش بده و برای همین بیشتر در سفر بوده تا در قصرش. و لازمه که بگم اثری که روی دیوار مقابل قرار داره هم یعنی «مدرسه آتن» از شاهکارهای رافائل به حساب میاد. در تعلیم این پاپ الاهیات، فلسفه و حقوق جایگاه خاصی داشته در درجهٔ بعدی ادبیات به خصوص شعر. و سفرشتی این چنینی هم برای نشون دادن اعتقاداتش بوده. کل اتاق و فرخش هم همین رو نشون میدند
برداشتها از این نقاشی مورد نظر شما -که بیشتر از اینکه به اسم توحید در دنیا معروف باشه به همون اسم «گردهمایی بحث» (دیسپوتا) که اشاره کردین معروفه- فراونه. شما به اشخاص پرداختید و نام بردید من به مفاهیم دیگه میپردازم و به رایج ترینش اشاره میکنم: این اثر تمثیلی هست از مجلس بحث و جدلی که مربوط به ۲ شاخهٔ مسیحیت یعنی کلیسای رومی و پروتستان هست که با وجود داشتن اختلافات ولی همگان بر سر یک اصل آنهم حلقهٔای که در وسط تصویر روی میز میبینیم (نماد تبدیل شراب به خون در مسیحیت) گرد همدیگه اومدن در واقع این نکتهٔ مشترکشونه. نقش هم آیا نحوی انسان رو یاد سهام آخر میندازه. و همون طور که شما گفتین این طبقه بندی از بالا به پایین(خدا به انسان معمولی) هم اصله اولشه.
جالبی این کار اینه که اگه وسط حلقه رو با خطی فرضی به تصویر مقابلش یعنی مدرسه اتن وصل کنیم این خط بین ۲ تا فیگور اصلی مدرسه آتن میخوره. در وقع این ۲ تصویر همدیگرو به نحوی کامل میکنن و ۲ تصویر جانبی هم به کمکشون میان. در جمع این ۲ تصویر بزرگتر، ارتباط الاهیات با منطق و فلسفه که از دیده هنرمند حالا یا با سفارش پاپ یا طبقه نظر خودش لزوما نباید همدیگه رو نفی کنند بلکه به نظر هنرمند تکمیل گر همدیگه هستند، نشون داده میشه. به خصوص که با اینکار هدف، وصل کردن دوران آنتیک با اون فلسفه و منطق خاص به دوران جدید مسیحیت، هست. ارتباط دنیا و باز شدن آسمانها در برابر همدیگه و در ۲ اثر دیگه حضور ادبیات و شعر و همه و همه دارند میگن که وصل دوران آنتیک با تمام شاهکارهاش به دوران جدید مسیحیت عمد نظر هست. عقل و روح باهم دیگه و پیرزی مسیهیت مورد نظر این پاپ با گرفتن منطق آنتیک به نفع مسیحیت. که این ادامهٔ سیاستهای یولیوس ۲ هست که پر از فلسفهی مصلوب شدن کاتولیک هست و دائماً براش در سفر بوده و گفته میشه حتی نتونسته از این اطاقها لذت ببره و ازشون استفاده کنه.
آگوست 21, 2009 @ 18:03:29
بسیار بسیار از نظر ارزشمندتون ممنون…هموزن خود پست نکته داشت..بلکه هم بیشتر…درباره مدرسه آتن دلم میخواست مطلب هم بنویسم اما مثب اینکه وبلاگهای زیادی به فارسی در این باره وجود داره برای همین صرف نظر کردم
آگوست 21, 2009 @ 17:52:56
تصحیحات: فرسکها ,نقاشی هم به نحوی انسان رو یاد شام آخر میندازه, سفارشهای پاپ, مد نظر, پیروزی, مسیحیت
آگوست 21, 2009 @ 20:24:46
این برگ ۵ پری که میگی منظورت توی گرفیک مربوط به اون گره خواننده هاست نه؟ بیشتر به نظرم معنی افیون میده چون به نظرم برگی که ازش مواد مخدر میگیرند مثل حشیش و معنی هنری نداره. مطمئن نیستم ولی بیشتر به نظرم اینه معنیش.
آگوست 22, 2009 @ 16:16:43
کبوتر در عهدجدید یا انجیل نشان روح القدس است. به این ترتیب در دایره اول پدر، در دایره دوم پسر و در دایره سوم روح القدس (سه شخصیت تثلیث اقدس) حضور دارند.
آگوست 22, 2009 @ 21:22:19
آفرین!!! اشاره خوبی بود
سپتامبر 18, 2009 @ 02:17:23
عالی بود ممنون !!!
سپتامبر 18, 2009 @ 02:17:23
عالی بود ممنون !!!
دسامبر 28, 2009 @ 18:27:13
مرسی.ممنووووووووووووووووون
توضیح و بررسی پارناساس یا “گردهمایی شعرا” اثر رافائل « فوسکا
مارس 25, 2010 @ 23:34:32